Prinsessasadut

Prinsessasaduissa seikkailee usein jonkinlainen prinsessa, joka perinteisesti päätyy yhteen prinssin tai muun urhon kanssa. Sadun prinsessa on luonteeltaan hyväsydäminen, mutta toisinaan ehkä liiankin hyväuskoinen. Näissä saduissa esiintyy myös usein taikuutta, eli ne kuuluvat usein fantasiakirjallisuuteen.

Pieni merenneito on ehkä tunnetuin prinsessasatu. Disneyn popularisoima versio on hieman positiivisempi verrattuna H. C. Andersenin alkuperäiseen versioon. Seurasi sitten kumpaa versiota tahansa, tarina opettaa, että rakkaus voittaa loppupeleissä aina.

Lumikki ja seitsemän kääpiötä kertoo traagisesta tapahtumasta, jossa ilkeä äitipuoli ei voi sietää Lumikkia, vaan päättää hankkiutua tästä eroon lopullisesti. Lumikki saa kuitenkin kääpiöiltä ja metsän eläimiltä turvaa ja saa lopulta prinssinsä, eli ilkeä äitipuoli epäonnistuu.

Ilkeän äitipuolen teemalla jatkaa myös Tuhkimo, jossa Tuhkimo joutuu perheensä kaltoinkohtelemaksi, mutta hänen toiveensa toteutuu lopultakin, kun hän pääsee tanssiaisiin hyvän haltiakummin avustuksella. Väärin toiminut Tuhkimon perhe ei pääse hurmaamaan prinssiä, vaikka sitä yrittikin.